Thursday, February 9, 2023
23.4 C
Brunei

-

37 juta data pelanggan T-Mobile dicuri

BOSTON, 20 JAN – Pembawa perkhidmatan tanpa wayar Amerika Syarikat (AS), T-Mobile semalam berkata, penggodam tidak dikenali telah menceroboh rangkaiannya pada akhir November dan mencuri data 37 juta pelanggan, termasuk alamat, nombor telefon dan tarikh lahir.

T-Mobile berkata dalam pemfailan dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS bahawa pencerobohan itu dikesan pada 5 Januari. Ia berkata data yang terdedah kepada kecurian, berdasarkan siasatannya sehingga kini tidak termasuk kata laluan atau PIN, akaun bank atau kad kredit maklumat, nombor keselamatan sosial atau ID kerajaan yang lain.

“Siasatan masih diteruskan, tetapi aktiviti berniat jahat itu nampaknya terkawal sepenuhnya pada masa ini,” kata T-Mobile, tanpa bukti penceroboh itu dapat melanggar rangkaian syarikat. Ia berkata data itu mula-mula diakses pada atau sekitar 25 November.

T-Mobile berkata ia telah memaklumkan penguatkuasaan undang-undang dan agensi persekutuan, yang tidak dinamakannya. Ia tidak segera membalas e-mel yang meminta komen.

Syarikat itu telah digodam beberapa kali dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Logo T-Mobile dilihat di hadapan sebuah kedai di Boston. – AP

Dalam pemfailannya, T-Mobile berkata ia tidak menjangkakan pencerobohan terbaharu itu memberi kesan material terhadap operasinya.

Tetapi seorang penganalisis kanan untuk Moody’s Investors Service, Neil Mack, berkata dalam satu kenyataan bahawa pelanggaran itu menimbulkan persoalan tentang tadbir urus siber pengurusan dan boleh mengasingkan pelanggan dan menarik perhatian Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan dan pengawal selia lain.

“Walaupun pelanggaran keselamatan siber ini mungkin tidak bersifat sistemik, kekerapan kejadiannya di T-Mobile adalah penyimpangan yang membimbangkan berbanding rakan sebaya telekomunikasi,” kata Mack.

Pada bulan Julai, T-Mobile bersetuju untuk membayar AS$350 juta kepada pelanggan yang memfailkan tuntutan mahkamah tindakan kelas selepas syarikat itu mendedahkan pada Ogos 2021 bahawa data peribadi termasuk nombor Keselamatan Sosial dan maklumat lesen memandu telah dicuri. Hampir 80 juta penduduk AS terjejas.

Ia juga berkata pada masa itu ia akan membelanjakan AS$150 juta hingga 2023 untuk memperkukuh keselamatan datanya dan teknologi lain. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kim Jong Un bawa anak perempuan lawat markas tentera

SEOUL, KOREA SELATAN, 8 FEB - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un membawa anak perempuannya melawat kem tentera bagi menandakan ulang tahun ke-75 penubuhan...
- Advertisment -