Wednesday, February 1, 2023
23.8 C
Brunei

-

Agensi pemerhati anti-persaingan siasat PayPal

FRANKFURT, JERMAN, 23 JAN – Pemerhati anti-persaingan pasaran Jerman mengatakan hari ini bahawa mereka telah memulakan siasatan terhadap PayPal untuk menyiasat sama ada syarikat pembayaran dalam talian AS itu menggunakan kekuasaannya untuk mengehadkan persaingan.

Pejabat Perdagangan Persekutuan (FCO) berkata mereka akan menyiasat sama ada syarat-syarat yang ditetapkan dalam terma penggunaan PayPal mengakibatkan sebarang ‘halangan kepada pesaing dan pembatasan persaingan harga’.

Paypal adalah perkhidmatan pembayaran dalam talian terkemuka di Jerman tetapi juga yang paling mahal, menurut agensi penyeliaan Jerman.

“Kami akan menyiasat apa kekuasaan pasaran yang dimiliki oleh PayPal dan sejauh mana pengilang dalam talian bergantung kepada menawarkan PayPal sebagai cara pembayaran,” kata presiden FCO, Andreas Mundt, dalam satu kenyataan.

Caj yang dibayar oleh penjual untuk menggunakan perkhidmatan PayPal bermula dari 2.49 peratus daripada jumlah bayaran dan 0.35 euro setiap transaksi.

Paypal ialah perkhidmatan pembayaran dalam talian terkemuka di Jerman tetapi juga yang paling mahal. – AFP

Menurut FCO, pedagang tidak dibenarkan untuk menawarkan barang dan perkhidmatan mereka pada harga yang lebih rendah jika pelanggan memilih perkhidmatan pembayaran yang lebih murah, dan juga mereka tidak boleh menunjukkan keutamaan untuk cara pembayaran selain PayPal.

Ini boleh menghalang perkhidmatan rakan kongsi daripada memasuki pasaran, mengekalkan caj tambahan yang tinggi. Pada akhirnya pelanggan akan rugi, kata Mundt, kerana ‘akhirnya mereka membayar caj yang lebih tinggi secara tidak langsung melalui harga produk.’

Undang-undang baru pada 2021 memberi kuasa yang luas kepada pengawal pasaran antimonopoli Jerman untuk mengambil tindakan terhadap syarikat teknologi yang disyaki menyalahgunakan kedudukan pasaran yang dominan mereka.

FCO juga telah membuka prosiding terhadap Google, Amazon dan Facebook. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hampir 50 maut dalam insiden letupan masjid

PESHAWAR, PAKISTAN, 30 JAN – Pegawai polis antara kira-kira 47 orang terbunuh dan 150 lagi cedera dalam satu letupan di sebuah masjid di dalam...
- Advertisment -