Wednesday, December 7, 2022
31.3 C
Brunei

-

Asyraf Khalid teruja jumpa Habib Ali

Setelah sekian lama menantikan peluang ini, suami kepada pelakon Tya Ariffin iaitu Asyraf Khalid meluahkan rasa syukur dapat bertemu dengan tokoh agama terkenal, Habib Ali Zaenal Abidin Al-Hamid di Yayasan Ar-Ri’ayah, Ampang.

Pada pertemuan yang berlangsung selama sejam itu, Asyraf atau Muhammad Asyraf Khalid turut berkesempatan menyatakan hasrat menjadi anak murid Habib Ali bagi membimbingnya menjadi seorang Muslim yang lebih baik.

“Syukur dapat banyak sangat Ilmu agama daripada Habib Ali Zaenal Abidin Al-Hamid, Kalau dulu, saya ada seorang guru, Abuya Habib Naufal dari Sukabumi, beliau yang banyak mengajar saya dalam bab agama dan adab.

“Tapi Allah SWT lebih sayangkan Abuya dan Allah SWT ambil Abuya dulu. Jadi selepas beberapa tahun saya tiada guru khusus bab agama, saya tergerak hati untuk hubungi Habib Ali.

“Saya punya permintaan pada Habib Ali adalah untuk menjadi anak murid beliau. Dalam masa sama mahu beliau menjadi guru untuk membimbing saya lebih memahami agama,” katanya.

Asyraf seronok bertemu dengan Habib Ali Zaenal Abidin Al-Hamid. – Agensi

Asyraf mengucapkan terima kasih kepada bapanya iaitu Datuk Khalid Mohd Jiwa atau Datuk K kerana membantunya dalam pertemuan itu.

Dalam pada itu, Asyraf juga pengasas produk minuman jamu turut berkata bahawa dia bergaul dengan orang soleh untuk menjadi individu lebih baik.

“Terima kasih juga kepada ayah kerana membuka jalan untuk saya bertemu Habib Ali. Alhamdulillah, semuanya dipermudahkan.

“Saya fikir, kalau kita nak jadi orang yang baik, kita kena mendekati orang-orang yang soleh.

“Kadang-kadang iman kita ni ada naik turun tapi untuk kita tetapkan iman kita, kita kena ada seorang guru untuk sentiasa mengingatkan kita,” katanya. – Agensi

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Penghormatan buat Jiang Zemin

BEIJING, 6 DIS – Siren kedengaran di seluruh China hari ini ketika Parti Komunis mengadakan perkabungan bekas pemimpin, Jiang Zemin, memberi penghormatan kepadanya sebagai...
- Advertisment -