Wednesday, September 28, 2022
32.3 C
Brunei

Batu karang Okinawa berdepan masalah pemutihan

-

TOKYO – Pemutihan batu karang telah disahkan baru-baru ini di luar pulau Iriomote dan Ishigaki di Kepulauan Yaeyama Prefektur Okinawa, yang menempatkan banyak terumbu karang.

Pemutihan batu karang berlaku apabila zooxanthella, sejenis phytoplankton, kehilangan pigmennya atau terlepas daripada batu karang yang biasanya wujud bersamanya.

Jika keadaan bertambah teruk, batu karang boleh mati kerana kekurangan nutrisi yang biasanya dibekalkan oleh zooxanthella. Suhu laut yang lebih tinggi dipercayai antara punca di sebalik pelunturan.

“Memandangkan tiada taufan menghampiri kawasan sekitar pulau tahun ini, suhu laut mungkin kekal tinggi kerana kekurangan pergerakan,” kata pakar ekologi batu karang Takashi Nakamura, seorang profesor bersekutu di Universiti Ryukyus.

Kementerian Alam Sekitar dan universiti bercadang untuk menjalankan tinjauan lapangan di kawasan itu seawal September. – ANN/The Japan News

Batu karang mengalami pemutihan kelihatan di luar Kepulauan Yaeyama di Wilayah Okinawa. – ANN/The Japan News
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jepun beri penghormatan kepada Abe

TOKYO, 27 SEPT – Rakyat Jepun dan perwakilan asing memberikan penghormatan terakhir kepada bekas perdana menteri Shinzo Abe pada majlis pengebumian negara mengundang kontroversi...

Dibunuh hanya kerana salah eja

- Advertisment -