Sunday, October 2, 2022
24.1 C
Brunei

Berawal dari hobi jadi muzium kereta mini

-

BEIRUT – Juara kereta lumba Lubnan, Nabil Karam memulakan hobi mengumpul kereta sport mini sejak 30 tahun lalu.

Hari ini, lelaki berusia 65 tahun itu telah mengumpul kira-kira 50,000 miniatur kereta dari seluruh dunia.

Nabil yang lebih dikenali dengan panggilan Billy mempamerkan koleksinya di Muzium Billy Karam untuk kereta mini di Lubnan yang menjadi destinasi pelancongan selepas tiga kali masuk Guinness Book of Records, yang terbaharu pada 2016.

Tambahan pula, koleksi setem terbesarnya yang menampilkan kereta dan koleksi diorama terbesar telah memberikannya tiga lagi Guinness World Records pada 2011, 2016 dan 2018.

Pada Isnin lalu, Kementerian Pelancongan Lubnan mengumumkan untuk menyenaraikan muzium itu sebagai mercu tanda penting dalam peta pelancongan dan sukan negara.

Nabil Karam bergambar dengan trofi yang dimenanginya dalam perlumbaan kereta di Muzium Billy Karam di Zouk Mosbeh, Lubnan. – Xinhua
Antara koleksi kereta mini yang dipamerkan di Muzium Billy Karam. – Xinhua

“Semuanya bermula sebagai hobi,” Billy memberitahu Xinhua bahawa pada mulanya, dia mengumpul kereta mini dan model di dalam rumahnya, tetapi memandangkan tempat itu tidak boleh menyimpan kereta lagi, dia memutuskan untuk memperuntukkan sebuah bilik di bengkel kayunya untuk kereta itu, yang berkembang secara beransur-ansur menjadi muzium.

“Berkeluasan lebih 1,500 meter persegi dengan memiliki dua tingkat, muzium ini memaparkan beribu-ribu kereta sukan dan klasik mini, serta model awam dan tentera.

“Selain itu, saya juga mempunyai koleksi lebih 700 model diorama yang saya hasilkan sendiri,” tambahnya.

Tambahan pula, muzium itu juga menjadi tuan rumah kereta Formula Satu, yang dimiliki oleh pasukan Red Bull dan mendapat gelaran Juara Dunia empat tahun lalu yang dipandu oleh pelumba Jerman, Sebastian Vettel dan pelumba Sepanyol, Carlos Seinz.

Billy mengubah minatnya terhadap kereta menjadi kerjaya perlumbaan yang berjaya dengan memenangi kejuaraan Lubnan lapan kali berturut-turut dalam rali dan perlumbaan kepantasan.

“Saya menyertai setiap perlumbaan yang saya dengar, yang menyebabkan saya mengalami banyak masalah keretakan,” tambahnya.

Kecederaan masa lalu Billy mendorongnya untuk menggunakan muzium sebagai mesej kepada golongan muda bahawa penting untuk menghormati peraturan keselamatan jalan raya dan mengambil langkah untuk mengurangkan kemalangan kereta di Lubnan.

“Saya menerima pelawat dari sekolah dan universiti, dan kami membincangkan langkah keselamatan jalan raya serta kepentingan menggunakan tali pinggang keledar,” kata Billy, yang juga naib presiden Kelab Automobil dan Pelancongan Lubnan (ATCL).

Billy berkata dia berhasrat untuk terus mengumpul kereta sepanjang hayatnya, berharap muziumnya akan terus menarik pelancong di seluruh dunia.

“Ia seperti ‘virus’ yang tidak pernah berhenti. Setiap kali saya melihat kereta yang cantik, saya mahu memilikinya, dan saya akan pergi ke seluruh dunia untuk membeli khazanah kecil ini,” katanya.

Billy menjelaskan rancangannya untuk mengekalkan muzium itu berpunca semata-mata daripada minatnya terhadap kereta tanpa tujuan untuk mengaut keuntungan.

“Masuk ke muzium saya adalah percuma, adalah penting untuk menggalakkan pelancongan di Lubnan kerana ia merupakan sumber pendapatan utama negara,” katanya.

Menteri Pelancongan Lubnan Walid Nassar mengumumkan awal tahun ini bahawa sektor pelancongan Lubnan menjana sekitar AS$4.5 bilion dolar dalam hasil musim panas ini dengan menerima lebih 1.5 juta pelancong. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -