Wednesday, November 30, 2022
24 C
Brunei

-

Boris Johnson kembali intai jawatan PM

LONDON, 21 OKT – Beberapa ahli parlimen British, termasuk bekas perdana menteri Boris Johnson kini cuba mendapatkan sokongan menjelang pemilihan singkat dan sengit bagi menggantikan Liz truss sebagai pemimpin negara itu.

Truss meletak jawatan kelmarin selepas pergolakan pentadbiran, mengakui bahawa dia tidak dapat melaksanakan rancangan ekonomi pemotongan cukainya.

Bekas ketua Perbendaharaan, Rishi Sunak dan ketua House of Commons, Penny Mordaunt merupakan antara pencalonan pilihan bersama-sama dengan Johnson, yang dipaksa meletak jawatan oleh parti lebih tiga bulan lalu selepas terperangkap dalam skandal mengenai etika dan kewangannya.

Kepulangannya akan menjadi kebangkitan yang luar biasa bagi seorang ahli politik yang seimbang popularitinya dan berpolarisasi.

Johnson, yang kekal sebagai ahli parlimen selepas meletak jawatan sebagai perdana menteri, tidak menyatakan sama ada beliau akan bertanding, tetapi sekutunya di parlimen sedang berusaha untuk memberikan sokongan.

Pencalonan untuk pemimpin baharu akan ditutup pada petang Isnin, dan calon memerlukan 100 tandatangan daripada 357 penggubal undang-undang Konservatif, maksimum tiga orang.

Penggubal undang-undang akan mengundi untuk menyingkirkan salah satu daripada mereka, dan akan mengadakan undian indikatif pada dua sesi terakhir. Seramai 172,000 ahli parti itu kemudiannya akan membuat keputusan antara kedua-dua finalis dalam undian secara talian, dengan pemimpin baharu dijangka dipilih selewat-lewatnya 28 Oktober.

Sunak, yang menduduki tempat kedua di belakang Truss dalam pertandingan kepimpinan musim panas, digemari oleh sesetengah pihak sebagai pasangan selamat yang boleh menstabilkan ekonomi yang bergelut. Mordaunt, yang mendapat tempat ketiga, popular di kalangan akar umbi parti. – AP

Gambar fail menunjukkan reaksi peletakan jawatan Perdana Menteri Liz Truss di muka depan akhbar nasional British, di tengah London. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jutaan rakyat Bangladesh hilang tempat tinggal

DHAKA, 29 NOV – Berjuta-juta orang di Bangladesh hilang tempat tinggal dan mata pencarian akibat kesan perubahan iklim tahun ini hingga menyebabkan penghijrahan dalam negeri...

Polis kawal bandar utama China

- Advertisment -