Wednesday, November 30, 2022
23.4 C
Brunei

-

Jepun arah firma broker hentikan perniagaan saham besar-besaran

TOKYO, 7 OKT – Agensi Perkhidmatan Kewangan Jepun mengarahkan pembrokeran SMBC Nikko Securities menggantung operasi perniagaan bloknya selama tiga bulan mulai Jumaat sebagai sebahagian daripada penalti dalam kes manipulasi pasaran.

Langkah tersebut disusuli penahanan naib presidennya, Toshihiro Sato, dan beberapa pekerja lain kerana mereka disyaki membuat pesanan pembelian besar-besaran untuk menaikkan harga saham tertentu.

Syarikat tersebut telah pun menggantung perniagaan bloknya disebabkan skandal berkenaan.

Dalam satu kenyataan bertulis ia memohon maaf dan berkata ia memandang amat serius penalti Sekuriti SMBC Nikko dan syarikat induknya, Sumitomo Mitsui Financial Group, kumpulan kewangan kedua terbesar negara, turut menggariskan rancangan untuk menambah baik tadbir urus mereka. Suruhanjaya Pengawasan Sekuriti dan Bursa, badan kerajaan yang menyelia urus niaga saham, memfailkan tuduhan rasmi terhadap SMBC Nikko dan pekerjanya awal tahun ini kerana melanggar Akta Instrumen Kewangan dan Bursa.

Kes tersebut melibatkan pembelian besar saham sejurus sebelum pasaran ditutup untuk menaikkan harga dengan tujuan menggunakan harga tersebut untuk jualan blok pelanggan semalaman. – AP

Gambar fail menunjukkan seseoran individu berjalan melepasi papan tanda SMBC Nikko Securities di Tokyo. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jutaan rakyat Bangladesh hilang tempat tinggal

DHAKA, 29 NOV – Berjuta-juta orang di Bangladesh hilang tempat tinggal dan mata pencarian akibat kesan perubahan iklim tahun ini hingga menyebabkan penghijrahan dalam negeri...

Polis kawal bandar utama China

- Advertisment -