Saturday, August 13, 2022
24.7 C
Brunei

Kemeriahan Ramadan kembali di Pakistan

-

ISLAMABAD – Ketika wabak COVID semakin reda di Pakistan, perayaan tradisional dan kemeriahan bulan Ramadan kembali selepas hampir dua tahun, orang ramai meraikannya dengan hidangan mewah, mengerjakan solat serta semangat membantu orang lain dan menyebarkan kebahagiaan.

Ramadan, bulan kesembilan dalam kalendar Islam, bulan paling suci bagi umat Islam di seluruh dunia, di mana umat Islam berpuasa dari subuh hingga senja, menahan diri daripada minum, makan dan merokok.

Berikutan penurunan berterusan dalam bilangan kes baharu, kerajaan Pakistan telah memansuhkan semua sekatan COVID untuk orang yang divaksin sepenuhnya di seluruh negara, termasuk protokol untuk masjid, pasar, makan di dalam restoran, acara besar-besaran, dan sukan dan aktiviti kebudayaan.

Kesibukan kembali dilihat di pasar, pusat membeli-belah, restoran dan tempat awam, kata Ali Hafeez, seorang pemilik restoran di ibu kota Islamabad.

“Pandemik dan sekatan telah menjejaskan perniagaan keluarga kami dengan teruk kerana kerajaan melarang makan di dalam restoran, sementara hanya membenarkan kami meneruskan perkhidmatan bawa pulang dan penghantaran ke rumah, di mana pelanggan tidak begitu berminat kerana virus,” Hafeez memberitahu Xinhua.

Orang ramai menunggu untuk berbuka puasa semasa bulan suci Ramadan di Islamabad, ibu negara Pakistan. – Xinhua
Seorang wanita mengedarkan makanan untuk berbuka puasa di Islamabad, Pakistan. – Xinhua

Bagaimanapun, beliau berkata jualan itu mencatatkan pertumbuhan positif sejak kebelakangan ini, lebih-lebih lagi sejak kedatangan Ramadan apabila semakin ramai yang menikmati pelbagai juadah mewah yang ditawarkan di restoran itu untuk menyambut bulan mulia.

“Ramadan ini terbukti benar-benar rahmat dan kebahagiaan buat saya,” kata Hafeez dengan senyuman di wajahnya.

Perubahan waktu pejabat, perniagaan dan sekolah semasa Ramadan di Pakistan mengubah segala-galanya kerana ia dibuka dan ditutup awal supaya orang ramai mempunyai masa yang cukup untuk pulang ke rumah dan bersiap untuk berbuka puasa, kata Umar Fayaz, 40, seorang kakitangan kerajaan yang berpangkalan di bandar timur Pakistan, Lahore.

“Pada hari-hari biasa, saya mempunyai sedikit atau tiada masa untuk meluangkan masa bersama rakan-rakan dan saudara-mara kerana tanggungjawab profesional saya, tetapi pada bulan Ramadan, saya berpeluang untuk melihat mereka lebih kerap dan berkongsi kegembiraan dengan mengadakan jamuan berbuka puasa istimewa dan beribadat bersama serta perbualan yang menyeronokkan,” kata Fayaz kepada Xinhua.

Beliau berkata bulan Ramadan kali ini terasa seperti biasa berbanding dua tahun lalu kerana dia boleh keluar dan bersosial sekarang tanpa terlalu bimbang tentang koronavirus kerana kerajaan dapat mengawal penularan penyakit berjangkit itu, sambil memberi vaksin kepada sebahagian besar penduduk. penduduk.

“Pandemik menyukarkan semua orang. Kami tidak dapat keluar kecuali ia sangat mendesak… Tetapi sekarang kami boleh bergaul dengan orang ramai… Kami boleh pergi ke masjid untuk solat berjemaah dengan mengikut prosedur operasi standard, yang benar-benar sumber kegembiraan untuk kita semua,” kata Fayaz.

Memandangkan Ramadan adalah bulan perkongsian dan pemedulian, ramai golongan berada dan pertubuhan kebajikan di seluruh negara terus sibuk mengagihkan makanan, ubat-ubatan dan pakaian kepada masyarakat yang kurang berkemampuan.

Hamid Athar Malik, presiden Yayasan Alkhidmat, salah satu organisasi amal terkemuka negara, berkata ramai orang miskin tidak dapat pulih daripada kesan buruk ekonomi yang ditimbulkan oleh koronavirus.

“COVID melanda lapisan bawah masyarakat kita, terutamanya buruh dan pekerja harian kerana mereka kini berdepan dengan kehilangan pekerjaan dan kekurangan makanan. Sebagai rakyat yang bertanggungjawab, menjadi kewajipan moral kami untuk membantu orang yang memerlukan… Ramadan ini kami mengagihkan catuan kepada keluarga yang layak dan memastikan tiada orang yang memerlukan tercicir,” kata Malik.

Usaha kolektif dan kemurahan hati boleh mengurangkan kesan ketidakstabilan ekonomi yang disebabkan oleh virus dan mengurangkan kesengsaraan orang miskin, katanya, sambil menambah bahawa Ramadan adalah bulan di mana ‘komitmen bersama kita terhadap kemanusiaan mengatasi segala-galanya’. – Xinhua

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

DXY disekat kritik rawatan herba COVID

BEIJING, 11 OGOS – Sebuah laman web perubatan China yang popular telah ditapis oleh pihak berkuasa kerana 'melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan', beberapa...
- Advertisment -