Kenneth Tsang meninggal dunia pada usia 87 tahun

BEIJING, 28 APRIL – Pelakon veteran Hong Kong, Kenneth Tsang meninggal dunia pada usia 86 tahun ketika berada di sebuah hotel kuarantin COVID di bandar selatan China, lapor media tempatan.

Tsang terkenal di peringkat antarabangsa kerana aksinya dalam filem James Bond 2002 Die Another Day, The Killer, John Woo pada tahun 1989, Rush Hour 2 pada tahun 2001 dibintangi oleh Jackie Chan dan Chris Tucker, dan The Replacement Killers pada tahun 1998 bersama Chow Yun-Fat dan Mira Sorvino.

Tsang telah menjalani kuarantin tujuh hari selepas pulang dari Singapura pada hari Isnin dan ditemui rebah di lantai bilik hotelnya oleh kakitangan hari ini, menurut akhbar South China Morning Post dan media lain. Tiada punca kematian diberikan dan akhbar itu berkata dia telah diuji negatif untuk virus itu dan tidak mempunyai rekod perubatan asas.

Secara keseluruhan, Tsang mempunyai kira-kira 237 kredit lakonan, kebanyakannya dalam produksi filem dan televisyen Hong Kong, dan terutamanya dalam filem detektif dan seni mempertahankan diri, menurut halaman IMDbnya.

Beliau dilahirkan di Shanghai pada 2 September 1935 dan mula berlakon selepas memperoleh ijazah seni bina di University of California, Berkeley, membuat penampilan sulungnya pada tahun 1955. – AP

Beliau dilahirkan di Shanghai pada 2 September 1935 dan mula berlakon selepas memperoleh ijazah seni bina di University of California, Berkeley. – AFP