Menerokai keindahan pulau-pulau Greece

Oleh Giovanna Dell’orto

ASTYPALEA, GREECE – Di sebuah teluk kecil yang diapit oleh bukit-bukau yang dilitupi thyme dan sebuah perkampungan puncak istana zaman pertengahan, saya berada di Laut Aegean yang berkilauan.

Musim panas lalu adalah tahun kelima saya mengembara ke pulau-pulau Greece yang berbeza seperti Astypalea yang jauh. Semasa wabak, perairan pulau-pulau yang jernih, perkampungan putih-biru, pemandangan luas dan sambutan asli penduduk tempatan hanyalah ketenangan yang saya perlukan.

Ketiadaan pelancongan besar-besaran pada musim panas lalu di lokasi pa-ling popular, seperti Santorini, di mana sebelum koronavirus saya terpaksa mengambil gambar matahari terbenam di tepi kincir angin yang terkenal walaupun pada pertengahan bulan Januari, juga menawarkan peluang untuk memikirkan semula senarai perjalanan sedemikian.

Memandangkan sekatan perjalanan semakin berkurangan sejak kemuncak wabak itu, pulau-pulau Greece yang terbuka luas itu memberi isyarat pada musim bunga dan musim panas ini dengan peluang untuk kurang menumpukan perhatian untuk gambar-gambar Instagram dan lebih kepada berbual dengan pemilik taverna, sementara menunggu sotong untuk dibawa pulang.

Dua kepulauan di selatan Laut Aegean, Cyclades dan Dodecanese, sahaja mempunyai berpuluh-puluh pulau, masing-masing menawarkan pengalaman yang unik. Daripada yang paling kurang dikunjungi kepada kebanyakan yang mewah, ini ialah empat kegemaran saya:

Herba aromatik tumbuh di sepanjang laluan pendakian 10K antara bandar Fira dan Oia di pulau Santorini, Greece. – AP
Gambar fail bertarikh 25 Mei 2019 menunjukkan patung dan tiang purba dari rumah berusia ribuan tahun berdiri tepat di atas dok pendaratan di taman arkeologi di Delos, Greece. – AP
Perairan Laut Aegean yang berkilauan di pulau kecil Kounoupa di luar pulau Astypalea, Greece. – AP
Lampu biru kolam infiniti dan jakuzi hotel mewah menerangi kampung Oia, di pulau Santorini. – AP

Astypalea

Apabila feri sampai ke titik tengah pulau berbentuk rama-rama ini, saya berasa sakit seketika, di mana saya baru sahaja menempuh perjalanan 10 jam dari Athens, ibu kota yang dipenuhi monumen negara dan hab perjalanan udara atau feri, untuk ke gunung tandus dan kawasan ikan lumba-lumba bermain ombak.

Keraguan bertukar menjadi pesona pada pandangan pertama chora, atau bandar utama, kubah gereja biru yang mendahului istana zaman pertengahan yang mendahului sebuah perkampungan putih yang dibarisi oleh kincir angin dan melata ke bawah singkapan berbatu ke laut.

Sepanjang dua hujung minggu yang panjang, saya tidak pernah jemu melihat istana abad ke-13 itu, sama ada diterangi cahaya pada waktu malam apabila udara hangat berbau herba aromatik, atau bertahan di bawah sinaran matahari yang terang ketika saya berenang di teluk-teluk di sekelilingnya, dalam pelbagai jenis perairan berwarna yang saya lihat di luar lagun Pasifik Selatan.

Selepas berjalan di dalam peninggalan istana, di mana penduduk kampung pernah berlindung daripada lanun, saya berhenti untuk mengagumi gereja Portaitissa.

Seorang wanita tua lalu memberi saya segenggam bunga plumeria kuning yang baharu dipetik yang dibawanya. Bagaimana bunga tropika boleh tumbuh dalam landskap yang begitu terang dan ditiup angin adalah satu lagi keajaibannya.

Delos

Daya tarikan mistik pulau-pulau purba ini paling kuat di Delos, sebuah pulau kecil yang memerlukan menaiki bot singkat dari pusat parti Mykonos. Orang Greece kuno menganggap Delos suci.

Tempat perlindungannya, kuil serta rumah agam yang dibina di sekelilingnya dari abad ke-9 hingga ke-1 Sebelum Masihi, terdiri daripada taman arkeologi hari ini. Saya menghabiskan satu hari penuh mengembara di antara tiang, arca realistik, simbol kesuburan dan mozek rumit yang menggambarkan ikan lumba-lumba bermain-main dan dewa menunggang harimau.

Tinos

Tinos berdekatan menikmati kesucian yang lebih baru. Choranya menempatkan tempat perlindungan yang dihormati. Banyak gereja yang lebih kecil menghiasi kawasan luar bandar di antara teres berdinding batu dan taman merpati yang dibina seperti menara berukir hebat.

Dari menara loceng tertinggi hingga ke rumah paling sederhana, desa Tinian dihiasi dengan indah dengan marmar dari kuari tempatan. Pyrgos menempatkan muzium kraf marmar, bengkel artis, dan dataran tengah berturap marmar dengan meja kopi kecil di sekeliling pokok yang menjulang tinggi.

Santorini

Lampu biru juga menghiasi perkampungan Santorini tetapi ia adalah kolam infiniti dan jakuzi hotel mewah yang diukir di pinggir gunung berapi pulau yang meletup ke laut 3,600 tahun lalu.

Pendakian 10K antara bandar utama Fira dan Oia, kampung paling mewah yang terletak di atas kaldera yang dicipta dalam letupan itu, melintasi medan lahar hitam-merah. Pada batu apung putih tumbuh pokok anggur Assyrtiko yang terlilit rapat, anggur asli kilang wain keluarga seperti Gavalas bertukar menjadi putih yang unik dan pekat.

Letusan itu juga menimbus bandar prasejarah Akrotiri, yang lukisan dinding berwarna terang dilihat di muzium Fira, dan tapaknya bersaing untuk kuasa bintang arkeologi dengan Thira Purba, yang terletak di atas bukit tinggi di atas pantai terbaik.

Petang terakhir saya di pulau itu, saya menjauhkan diri dari pasir hitam dan perairan laut biru di pantai Perivolos untuk menonton matahari terbenam Oia. Pasangan berbaju putih dan pelancong meluru di sepanjang lorong-lorong yang dibarisi butik ke pinggir barat, memenuhi setiap inci teres yang bersilang.

Hanya di sebelahnya terdapat gereja kecil berbentuk tangki dengan menara loceng putih-biru yang dipaparkan dalam gambar pertunangan dan Instagram yang tidak terkira banyaknya. Kanak-kanak kampung telah menuntut semula kawasan itu sebagai kawasan gol untuk perlawanan bola sepak.

Pertengkaran kuat meletus apabila bola melambung melepasi loceng; seketika, ia dibingkai oleh Laut Aegean, di mana cahaya melarut dari jingga menjadi merah jambu.

Ia boleh menjadi imej risalah kapal pesiar yang sempurna tetapi kini, ia adalah Greece yang menyegarkan. – AP