Wednesday, February 8, 2023
22.3 C
Brunei

-

Rundingan nuklear diteruskan

VIENNA, 6 JUN – Negara-negara utama Eropah dan Amerika Syarikat dijangka berusaha tidak menyokong Iran ketika badan pemantau atom PBB mula mengadakan mesyuarat kelmarin di tengah-tengah rundingan yang terhenti bagi memulihkan perjanjian nuklear 2015.

Resolusi yang dirangka oleh Amerika Syarikat, Britain, Perancis dan Jerman itu adalah tanda ketidaksabaran mereka yang semakin meningkat apabila diplomat memberi amaran bahawa tingkap bagi menyelamatkan perjanjian penting itu akan ditutup.

Berikutan hal itu, Lembaga Pengelola Agensi Tenaga Atom Antarabangsa telah mengadakan pertemuan kelmarin hingga Jumaat di Vienna.

Jika resolusi menggesa Iran bagi bekerjasama sepenuhnya dengan IAEA diterima pakai, ia akan menjadi usul pertama yang tidak menyokong Iran sejak Jun 2020.

Rundingan bagi memulihkan perjanjian itu bermula pada April 2021 dengan tujuan membawa Amerika Syarikat kembali ke dalam perjanjian tersebut dan menarik balik sekatan semula serta meminta Iran mengurangkan program nuklearnya yang dipertingkatkan.

Perjanjian penting semasa 2015 ialah menjanjikan pelepasan sekatan Tehran sebagai pertukaran untuk mengekang program nuklearnya yang mula berkecai pada 2018 apabila presiden AS, Donald Trump pada masa itu menarik diri.

Rundingan bagi memulihkan perjanjian itu terhenti sejak beberapa bulan kebelakangan ini. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas Pesawat Boeing 737, 2 Juruterbang selamat

PERTH, AUSTRALIA, 7 FEB - Dua juruterbang terselamat, hanya cedera ringan selepas pesawat Boeing 737 yang dihantar untuk memadam kebakaran terhempas di Australia, kata...
- Advertisment -