Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Sokong seni OKU masuki pasaran

OSAKA – Usaha menyokong seni golongan kelainan upaya semakin meningkat.

Di samping menggalakkan penyertaan mereka dalam masyarakat, lebih banyak produk yang menunjukkan kesenian dan rasa reka bentuk orang kelainan upaya (OKU) memasuki pasaran, dengan Sukan Paralimpik Tokyo tahun lepas memberikan inisiatif ini lebih momentum.

Comel dan menarik

Pameran sapu tangan, tali leher dan payung yang direka berwarna-warni di kedai pop-up Heralbony Co, yang berpusat di Morioka, di Kyoto termasuk profil artis dan maklumat lain.

Heralbony menjual produk yang dibuat dengan seni yang dicipta oleh OKU, dan membuka kedai pop-up pertamanya di Kansai pada bulan Disember selama dua bulan di gedung serbaneka Fujii Daimaru di Kyoto. Syarikat itu mempunyai kontrak dengan lebih 150 artis di seluruh negara dan juga menjual produknya dalam talian.

“Kemegahan seni adalah asas kami. Ini bukan kerja amal. Kami mempunyai barang-barang yang orang fikir sebenarnya comel dan menarik,” kata jurucakap syarikat.

Taisuke Kinugasa (kanan) kelihatan melukis ditemani ibunya Tamami. – ANN/The Japan News

Taisuke Kinugasa, warga Kyoto berusia 32 tahun menghidap autisme, menyediakan Heralbony dengan reka bentuk untuk sapu tangan dan selendang.

Dia ditemui di galeri tempatan ketika berusia 18 tahun dan kini merupakan artis popular yang mengadakan pameran solo dalam dan luar negara.

Ibunya Tamami, 61, berkata: “Melukis membuatkan Taisuke gembira. Ia memberi ganjaran dan membawanya kepada cabaran baharu.”

Perkongsian korporat

Secara tradisinya, usaha kreatif daripada OKU telah menjadi sebahagian daripada perkhidmatan pemulihan yang disediakan oleh kemudahan kebajikan, tetapi pada tahun 2000an organisasi kebajikan sosial mula membuka muzium di tempat-tempat seperti wilayah Shiga dan Hiroshima yang khusus untuk seni mereka.

Usaha itu telah didorong oleh aliran ‘art brut’ yang menampilkan karya orang luar ke dunia seni, termasuk OKU.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, reka bentuk telah diubah menjadi produk melalui perkongsian dengan syarikat, yang telah membantu menghubungkan artis dengan pengguna.

Tahun lepas, organisasi bukan berasaskan keuntungan, Inclusive Japan, yang mengendalikan pejabat bantuan pekerjaan di Wilayah Ehime, menggunakan crowdfunding untuk melancarkan inisiatif menghasilkan beg beli-belah boleh guna semula dengan Toppan Inc yang berpangkalan di Tokyo.

Pejabat itu mempunyai kira-kira 50 OKU yang membantu mencipta beg, yang dipamerkan di kafe ahli sahaja.

“Saya harap ini akan memberi peluang kepada mereka untuk membuka hati mereka kepada masyarakat,” kata pegendali inisiatif itu.

The Able Art Company di Nara, yang dikendalikan bersama tiga NPO, memadankan pengeluar dengan artis yang direkrutnya untuk mengusahakan projek termasuk label sake dan kemeja-T. Matlamatnya adalah untuk mendapatkan gaji artis dan membantu mereka menjadi lebih berdikari.

Bantuan kerajaan

Sejak undang-undang yang mempromosikan aktiviti kebudayaan dan seni untuk orang kelainan upaya berkuat kuasa pada 2018, kerajaan pusat dan tempatan telah memberi subsidi dan memudahkan pameran.

Pada 2020, Galeri Haradanomori Muzium Seni Wilayah Hyogo Cawangan Oji di Kobe mencipta ruang pameran tetap untuk karya OKU, satu usaha luar biasa untuk muzium awam.

“Kemudahan kerja OKU yang kini boleh menjangkau masyarakat adalah pencapaian baru-baru ini,” kata Prof Universiti Konan Tadashi Hattori, yang bidang penyelidikannya ialah sejarah seni, teori seni dan kajian muzium.

“Untuk mewujudkan masyarakat yang lebih bertolak ansur, majmuk, kita memerlukan persekitaran di mana seni boleh dicipta dan dihargai tanpa mengira sama ada seseorang itu mempunyai kecacatan. Sokongan kerajaan untuk itu adalah penting.”

‘Art brut’

Juga dikenali sebagai seni luar, ini merujuk kepada karya seni oleh orang yang tidak mempunyai latihan khusus dan yang mengekspresikan diri mereka melalui dorongan mereka sendiri.

Idea ini dicadangkan oleh pelukis Perancis Jean Dubuffet dan sampai ke Jepun pada 1990an. Beberapa artis Jepun yang termasuk dalam kategori ini telah berjaya di peringkat antarabangsa, seperti Shinichi Sawada, seorang artis seramik yang menghidap autisme. – ANN/The Japan News

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -