Ukir arca kecil tokoh dunia berpengaruh

KAHERAH – Di atas meja di pusat bandar Kaherah, Fady Francis, 30, menyusun arca kecil 100 tokoh berpengaruh dunia, berdiri sebelah menyebelah dengan harmoni, walaupun tokoh-tokoh itu dari budaya yang berbeza, bercakap dalam bahasa yang berbeza dan hidup dalam era yang berbeza dalam sejarah.

Patung-patung ini diukir oleh Francis sebagai sebahagian daripada projek arca 100 tokohnya yang telah diusahakannya sejak tiga tahun lalu dan dijangka akan dipamerkan dalam pameran di Mesir dan luar negara hujung tahun ini.

Antara arca kecil ialah mumia Raja Mesir Ramses II yang berbaring di dalam keranda kecil dan patung ahli falsafah China, Confucius, dikelilingi oleh patung penulis Mesir Taha Hussein, Rabindranath Tagore dari India, ahli fizik kelahiran Jerman, Albert Einstein, komposer Austria, Wolfgang Amadeus Mozart, dan pelukis dan pengukir Sepanyol, Pablo Picasso.

“Patung-patung ini berkumpul di satu tempat tanpa mengira bahasa dan budaya yang berbeza,” kata artis dan wartawan Mesir itu kepada Xinhua, sambil menegaskan ia adalah tema projeknya.

Francis berkata dia memilih Taha Hussein adalah kerana dia salah seorang penulis Mesir paling berpengaruh pada abad ke-20 dan dianggap sebagai ‘Dekan Kesusasteraan Arab’, walaupun dia menjadi buta pada awal zaman kanak-kanaknya.

Fady Francis membersihkan patung mini ahli fizik Albert Einstein di bengkelnya di Kaherah, Mesir. – Xinhua
Antara arca mini yang diukir oleh Fady Francis. – Xinhua

“Beliau adalah seorang tokoh yang mengharungi semua keadaan sukar dan pengaruhnya tidak terhad kepada Mesir tetapi meluas ke dunia,” tambahnya.

Francis berkata patung Confucius adalah salah satu karya terbaharunya, dengan menyatakan dia mengunjungi China pada 2017 dan kagum dengan budaya dan seni binanya.

“Beliau (Confucius) ialah ahli falsafah China yang pemikirannya mempengaruhi manusia. Karya-karyanya diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa di seluruh dunia. Saya memilihnya sebagai simbol budaya, pemikiran dan falsafah China,” kata Francis kepada Xinhua.

Francis mula belajar melukis sejak zaman kanak-kanak, dan telah diilhamkan oleh barang antik seni Mesir purba di wilayah Luxor yang kaya dengan monumen, tempat dia dilahirkan dan dibesarkan.

Tiga tahun lalu, minatnya beralih kepada seni arca. Kini dia menggunakan tanah liat polimer sebagai bahan utama arcanya, yang ketinggiannya berbeza antara 8sm dan 18sm, membentuknya dengan alat ukiran mudah seperti pencungkil gigi dan jarum, dan menggunakan kaca pembesar untuk melakukan butiran yang kecil.

Beberapa patung kecil itu diukir dalam gaya berasaskan karikatur dengan kepala yang lebih besar, manakala tumpuan beberapa patung adalah pada perincian ciri-ciri wajah seperti Confucius dan Tagore, menurut artis.

Walaupun tahun pertama pandemik COVID-19 sukar bagi dunia, Francis mengambil perintah berkurung global yang dianggap sebagai ‘peluang’ untuk meningkatkan kemahiran arcanya dan berjaya menyelesaikan 60 arca kecil pada 2020.

“Saya percaya seni adalah mesej keamanan yang menyatukan semua manusia walaupun berbeza budaya dan bahasa,” kata artis itu kepada Xinhua. – Xinhua