Friday, March 31, 2023
23.2 C
Brunei

-

Pasangan M’sia tekad kekal warisan berusia 120 tahun

IPOH – Masa menentukan banyak perkara yang berlaku dalam hidup kita, tetapi tidak buat akauntan dan penasihat korporat, Michael Chan.

Pada bulan Mac 2012, Chan dan isteri nya, Arlene sedang berjalan di sepanjang Jalan Pasar yang dahulunya dikenali sebagai Market Street di Ipoh, Perak, apabila sebuah rumah kedai kolonial estetik yang terletak bertentangan dengan jalan menarik perhatian mereka.

Dengan penuh semangat, dia bercadang untuk menyelamatkan dan memulihara bangunan warisan lama serta pasangan itu terus mencari tahu tentang pemilik bangunan itu.

Apabila memasuki bangunan itu, dan kemudian meninjaunya semula beberapa kali, mereka jatuh cinta dengan tempat itu walaupun bangunan itu dalam keadaan buruk ketika itu.

“Kami berjaya selepas beberapa rundingan tawaran balas, sekali gus menyelamatkannya daripada dirobohkan dan kehilangan warisan sejarahnya yang kaya,” kata Chan, sambil menambah bahawa pada masa itu, bahagian bumbung yang lebih besar telah runtuh.

Arlene Terrace pernah menempatkan Pembuat Kasut dan Tukang Jahit Chop Heng Woh yang terkenal di Ipoh yang diasaskan sekitar tahun 1910-20an oleh sebuah keluarga pendatang Cina yang berdaya usaha. – ANN/The Star
Fasad Arlene Terrace sebelum kerja-kerja pemulihan bermula. – ANN/The Star
Sepasang kasut tumit wanita vintaj adalah antara penemuan di bekas lot kedai Chop Heng Woh Shoe Maker & Tailor. – ANN/The Star
The Arlene Terrace telah dijadikan muzium Funtasy House Trick Art 3D melalui penggunaan semula adaptif. – ANN/The Star
Tangga kayu keras sedang dipulihkan. – ANN/The Star
Menjengah ke dalam Muzium Seni 3D Funtasy House Trick Art. – ANN/The Star

Rumah kedai dua tingkat pertengahan itu dibina sekitar tahun 1890an, dan menampilkan reka bentuk dwi hadapan dengan halaman terbuka yang dibina di bahagian tengah rumah kedai itu.

Bangunan itu mempunyai tapak kaki yang besar, berukuran 6.4 meter lebar dengan 36.5 meter panjang, dan jumlah kawasan binaan kira-kira 445 meter persegi.

Susun aturnya dibahagikan kepada tiga bahagian berbeza, bahagian hadapan adalah untuk aktiviti perniagaan, bahagian tengah dengan halaman terbuka merangkumi kawasan kerja dan kemudahan kehidupan harian seperti dapur, tandas dan bilik mandi, dan perigi air, manakala bahagian belakang bahagian adalah untuk penyimpanan dan aktiviti harian, bersama-sama dengan ruang tingkat atas.

Dari lawatan pertama mereka, mereka terkejut tetapi gembira melihat bahawa reka bentuk asal bangunan itu masih utuh.

Menikmati proses ubah suai

Pasangan itu akhirnya menamakan rumah kedai itu ‘Arlene Terrace’ dan berkerja keras menyelidik dan memulihkan tempat itu dan mencari orang yang sesuai untuk melakukannya, satu proses yang mengambil masa dua tahun, pada 2014 dan 2015.

“Pada masa kami memperoleh rumah kedai itu, kami telah pun memulakan kerja-kerja pemuliharaan pembinaan di Rumah Arlene. Kami juga telah melawat bangunan warisan untuk menghargai, mempelajari dan mendapatkan pengetahuan tentang kaedah pembinaan, teknik dan bahan binaannya.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kesukaran, termasuk permohonan dan sumber bahan binaan yang diperlukan dan sesuai.

Terdapat juga kaedah yang memakan masa, teknik dan kerja-kerja perincian yang memerlukan kesabaran untuk dilaksanakan oleh tukang plaster, tukang dan pemasang yang mahir dan berpengalaman, tambah Chan.

Bahagian yang paling mencabar, jelasnya, adalah memulihkan struktur bumbung, dinding galas beban, elemen profil fasad dan lubang udara vintaj.

Dari segi kerja kayu, cabaran termasuk mendapatkan dan memperoleh kayu keras terpakai, terutamanya cengal dan merbau, mengikut panjang, dimensi dan kuantiti yang diperlukan dari pekarangan kayu.

Semangat untuk pemuliharaan

Kedua-dua Arlene House dan Arlene Terrace telah disenaraikan dalam peta Jejak Warisan Ipoh Majlis Bandaraya Ipoh dan Pelancongan Perak, antara 45 Mercu Tanda Menarik dalam Sejarah Ipoh.

Selepas pemulihan Arlene Terrace selesai, Chan kemudiannya memulakan projek penggunaan semula dengan menjadikan ruang itu sebagai Muzium Seni 3D Funtasy.

“Kami mengasaskan organisasi ‘Made In Ipoh’ pada 2015 dengan visi dan misi untuk menggalakkan, menyokong dan mempromosikan pemeliharaan, pemuliharaan dan pemulihan warisan binaan, serta penyelidikan, dokumentasi, pendidikan dan perkongsian sejarah, warisan, seni dan budaya yang kaya era Ipoh, Perak, dan Malaya-Malaysia.

Lebih penting lagi, Chan berharap usahanya dapat memainkan peranan dalam menggalakkan projek pemuliharaan yang serupa.

“Kami berharap dapat memberi inspirasi, berkongsi dan menggalakkan pemilik, pihak berkepentingan dan kerajaan kita untuk menyayangi dan menjaga warisan yang dibina dengan sewajarnya.

Dalam masa terdekat, Chan mempunyai satu lagi projek untuk diteruskan.

“Kami telah memulihara dan mendokumentasikan artifak, penemuan sejarah, cerita menarik dan legasi rumah kedai yang memberi inspirasi.”

Mencungkil sejarah bangunan

Memulihara dan memulihkan Arlene Terrace yang berusia lebih 120 tahun, merupakan suatu perjalanan yang panjang dan sukar.

Dalam proses itu, Chan dan isterinya, Arlene, menemui kisah dan masa lalu yang menarik, yang membentuk bahagian berharga dalam sejarah kaya bandar perlombongan itu.

Melalui penyelidikan yang meluas, Chan juga mendapati ia bukan kedai biasa pada zaman dahulu, tetapi menempatkan sebuah kedai yang terkenal iaitu pembuat kasut kulit.

“Ia terkenal sebagai Pembuat & Penjahit Kasut Chop Heng Woh, salah sebuah pembuat kasut dan aksesori kulit tertua di Ipoh yang diasaskan sekitar 1910-20an oleh keluarga pendatang Cina yang berdaya usaha yang terdiri daripada suami dan isteri Ho Kwok Lim dan Chow Kheng Sin.”

Chan menambah arkitek terkenal Ipoh di Ipoh, Berthel Michael Iversen, juga merupakan pelanggan Heng Woh yang membuat kasut khas untuk kakinya yang cacat selepas kemalangan.

“Kami bersyukur kerana mempunyai peluang untuk menyelamatkan warisan binaan yang memberi inspirasi ini untuk menceritakan warisan-warisan sejarah yang menarik, jika tidak, ia akan dilupakan dan hilang selama-lamanya dengan perobohannya.

“Mengimbas kembali, perjalanan itu berbaloi. Kami telah diberi ganjaran dengan kegembiraan dan kegembiraan pengunjung yang telah mencintai dan menghargai kerja dan aktiviti kami,” kata Chan. – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Otai impi meluncur ombak hingga usia 100

FUJISAWA, JEPUN, 30 MAC – Seorang warga emas membuktikan bahawa usia bukan penghalang untuk melakukan pelbagai aktiviti lasak seperti meluncur ombak. Seiichi Sano mula meluangkan...
- Advertisment -