Saturday, December 10, 2022
22 C
Brunei

-

Pemuzik Sarawak perkenal ‘Xylophone Borneo’ ke mata dunia

MALAYSIA – Salomon Gau, 57, merasa senang hati sejak menghadiri Festival Muzik Hutan Hujan Dunia (RWMF) 2022 yang berlangsung di Kampung Budaya Sarawak di Kuching hujung minggu lalu.

Dalam acara tiga hari itu, penari dan pemuzik Kenyah membuat persembahan bersama-sama pakar sapeh legenda Matthew Ngau Jau dan bekas pelajarnya, pemain sapeh Alena Murang dan pemuzik lain.

Salomon turut menyertai bengkel muzik RMWF dan berkesempatan untuk memperkenalkan jatong utang, xylophone kayu tradisional yang dibuatnya, kepada tetamu. Dia juga menjemput gurunya, Ngau Bilong, untuk membuat persembahan di festival itu.

Jatong utang dimainkan terutamanya oleh masyarakat Orang Ulu Sarawak, terutamanya suku Kayan dan Kenyah.

“Jatong utang tidak begitu popular seperti sapeh tetapi ia adalah antara alat muzik tradisional masyarakat Orang Ulu.

Jatong utang mempunyai 13 bar kayu (fret) berbeza saiz (berukuran kira-kira 5sm lebar dan antara 30sm dan 43sm panjang) dalam susun atur seperti tangga. – ANN/The Star
Salomon membuat persembahan bersama ahli sape legenda Matthew Ngau Jau di Festival Muzik Hutan Hujan Dunia. – ANN/The Star

“Semasa bengkel saya, ramai pengunjung tertarik dengan bunyi unik jatong utang. Ramai orang juga terkejut apabila mengetahui saya telah membuat alat ini, bersama dengan sapeh dan seruling hidung selama hampir 30 tahun,” kata Salomon.

Solomon antara segelintir pemuzik Kenyah yang giat mempromosikan kekayaan budaya dan warisan Sarawak kepada khalayak yang lebih besar, sama ada di dalam mahupun di luar negara.

Dalam masa 10 tahun, Salomon telah mempamerkan persembahan tradisional Sarawak seperti ngajat dan saga’ (tarian pahlawan tradisional Kenyah) serta alat muzik tradisional di pertunjukan kebudayaan di Switzerland, Perancis, Norway, dan Hong Kong.

“Saya mula menari pada usia muda. Saya belajar nyanyian ngajat dan puisi daripada ayah dan datuk ketika berumur empat tahun. Setahun kemudian, saya membuat persembahan pertama saya,” kongsinya.

“Apa yang paling saya suka tentang budaya Kenyah terutamanya tarian dan muziknya ialah maksud di sebalik lagu-lagu tersebut,” kata Salomon, yang dilahirkan dan dibesarkan di Kampung Long Ikang, di Baram Hilir.

Bapa kepada lima anak itu telah menghabiskan hampir 40 tahun memahami dan mempraktikkan krafnya, sama ada menari, menyanyi, mahupun membuat alat muzik tradisional. Dia mahu mengongsikan budayanya dan memastikan kesinambungannya untuk generasi akan datang.

Dia juga merupakan penghibur dan jurulatih di Tuyang Initiative, sebuah perusahaan sosial yang berharap dapat mengekalkan warisan budaya masyarakat orang asli dan menyediakan peluang ekonomi yang mampan untuk komuniti ini. Salomon ingin mengajar generasi muda belia Kenyah bermain dan membuat alat muzik tradisional.

“Saya telah melatih anak-anak saya dan anak saudara saya bermain sapeh. Saya bangga kerana mereka telah membuat persembahan bersama saya. Saya juga berharap lebih ramai orang akan tampil untuk belajar membuat alatan seperti jatong utang, seruling hidung dan sape,” katanya.

‘Xylophone Borneo’
Jatong utang mempunyai 13 bar kayu (fret) berbeza saiz (berukuran kira-kira 5sm lebar dan antara 30sm dan 43sm panjang) dalam susun atur seperti tangga.

Alat dimainkan menggunakan sepasang palu kayu bulat (serupa dengan kayu gendang) digunakan sebagai alat pengiring kepada sape dan gong.

Salomon pertama kali melihat alat muzik itu pada tahun 1985, semasa majlis resepsi perkahwinan sepupunya di Kampung Long Ikang. Penghibur jatong utang pada majlis itu adalah saudara maranya dari Long Nawang di Kalimantan.

“Memang menarik untuk menemui alat kayu yang boleh menghasilkan pitching yang berbeza hanya dengan memukul bar dengan palu. Saya sudah menjadi pemuzik sapeh ketika itu, dan saya berminat untuk belajar bermain dan membuat jatong utang juga,” kongsi Salomon, yang belajar membuat alat itu daripada Ngau, seorang Kenyah.

Jatong utang diperbuat daripada pelbagai jenis kayu yang dikenali sebagai kayu jelapa, kayu ela, kayu kelalai dan kayu nyerapong dalam kalangan masyarakat Kenyah. Salomon menjelaskan jenis kayu ini tidak terlalu keras atau lembut, membuatkannya pilihan terbaik untuk jatong utang mengeluarkan bunyi berkualiti. Tetapi mendapatkan bahan mentah bukanlah sesuatu yang mudah untuk diperoleh di hutan, tambah tukang itu.

“Spesies kayu ini hanya terdapat di Baram Atas. Mereka tidak tumbuh di kampung saya yang terletak di Baram Bawah.

“Saya mengupah penduduk tempatan untuk mendapatkan kayu dan mereka mesti menaiki bot dan trak empat roda untuk sampai ke hutan tebal. Dari situ, mereka perlu berjalan kaki selama beberapa jam untuk memburu kayu tertentu,” katanya. – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China terima pesawat domestik pertama

BEIJING, 9 DIS – Sebuah syarikat penerbangan China hari ini menjadi pelanggan pertama yang menerima tempahan pesawat udara jarak jauh yang dikeluarkan oleh pengeluar...

Tindakan China dialu-alukan

- Advertisment -