Friday, December 2, 2022
23.8 C
Brunei

-

Peningkatan suhu rangsang penanaman zaitun di Bosnia

LJUBUSKI – Kawasan perladangan pokok zaitun milik Jure Susac di Bosnia pernah diselubungi dengan salji pada penghujung musim luruh, tetapi peningkatan suhu selama bertahun-tahun kini bermakna cuaca yang ideal akan berlaku pada hujung tahun.

Suhu menunjukkan 28 darjah Celsius, keluarga dan rakannya menggunakan pencakar plastik untuk menuai buah zaitun di bawah langit yang cerah pada hari-hari terakhir Oktober.

Pemanasan global buatan manusia telah meningkatkan kejadian melampau seperti banjir yang merosakkan dan kemarau, tetapi di wilayah selatan Herzegovina Bosnia, penanaman zaitun berkembang pesat dalam cuaca yang lebih panas.

“Iklim telah berubah di sini,” kata Susac, 68, kepada AFP.

“Musim sejuk tidak lagi ekstrem, begitu juga musim bunga. Kita boleh dikatakan tidak mempunyai ais lagi.”

Seorang petani Hercegovina memetik buah zaitun dari pokok di sebuah ladang berhampiran Ljubuski. – AFP
Gambar menunjukkan buah zaitun yang dipetik di sebuah ladang zaitun berhampiran Ljubuski. – AFP
Petani menuang buah zaitun yang dipetik ke dalam peti, di ladang berhampiran Ljubuski. – AFP
Buah zaitun yang dipetik dari kawasan bandar Ljubuski di Barat Herzegovina, yang diproses di kilang minyak di Capljina. – AFP
Seorang pekerja memindahkan buah zaitun yang dipetik dari kawasan bandar Ljubuski di Barat Herzegovinadi kilang minyak di Capljina. – AFP

Penduduk tempatan berkata wilayah itu kali terakhir melihat kepingan salji pada Februari 2012.

Purata suhu yang lebih tinggi memberikan keadaan baik yang diperlukan pokok zaitun untuk berkembang, dan dari 2015 hingga 2020 pengeluaran negara Balkan itu lebih tiga kali ganda kepada 985 tan, angka rasmi menunjukkan.

“Pokok zaitun tidak berisiko dibekukan pada musim sejuk dan rosak,” kata Susac, yang merancang untuk menggandakan bilangan pokoknya kepada 400 pokok.

Dia digalakkan untuk mengembangkan penanaman selepas penuaian yang sangat baik, di mana lima tan buah zaitun sepatutnya menghasilkan sekitar 16 liter minyak setiap 100 kilogram.

Pada tahun 1989, Susac adalah antara yang pertama di rantau itu yang berani menanam beberapa pokok zaitun.

“Saya mendapatkan nasihat daripada beberapa jiran warga emas yang memberitahu saya bahawa ia tidak pernah dilakukan di sini, malah ada di antara mereka mengejek saya.

“Tetapi, saya membuktikan mereka salah,” kata Susac yang bersama isterinya mengusahakan harta tanah seluas tiga hektar, 30 kilometer dari pantai Adriatik Croatia.

Menurut analisis institut agro-Mediterranean (FAZ) di bandar selatan Mostar ‘trend menunjukkan bahawa pemanasan global sedang menggerakkan ladang zaitun ke utara’. Statistik cuaca mengesahkan penemuan di lapangan.

“Tempoh lama purata suhu harian melebihi 15 darjah Celsius adalah sangat penting untuk buah zaitun,” kata Nedzad Voljevica, ahli agro-meteorologi institut meteorologi yang berpangkalan di Sarajevo.

Pada masa ini terdapat 192 hari sedemikian setiap tahun di wilayah pengeluar zaitun atau 18 hari lebih daripada purata yang didaftarkan antara 1961 dan 1990, katanya.

Bumi telah memanaskan 1.1 darjah Celsius sejak zaman pra-industri dan pelepasan CO2 yang memerangkap haba global bersedia untuk mencapai tahap tertinggi sepanjang masa tahun ini.

Negara-negara bermesyuarat di Mesir untuk perbincangan iklim COP 27 yang bertujuan mengekang pemanasan global.

Di Bosnia, peningkatan suhu juga telah disertai dengan hujan yang jarang berlaku.

Namun buat masa ini kawasan itu mendapat manfaat daripada bekalan air bawah tanah yang banyak di negara itu, yang menurut Bank Dunia mempunyai beberapa rizab air per kapita terbesar di Eropah.

Seperti kebanyakan beberapa penanam zaitun di Bosnia, yang kesemuanya berada di wilayah Hercegovina, Susac telah menggerudi telaga sedalam 300 meter, yang menyediakan sistem pengairan titisan kepada buah zaitunnya.

Penanaman zaitun di negara Balkan bermula pada 2005 dan ketua FAZ Marko Ivankovic memberitahu AFP bahawa 10,000 hingga 15,000 pokok zaitun ditanam setiap tahun.

Namun, pengeluaran tahun ini berjumlah kira-kira 300,000 liter minyak zaitun extra-virgin, yang bermakna Bosnia kekal kecil dalam industri yang menghasilkan 3.1 juta tan minyak di seluruh dunia setiap tahun.

Bagaimanapun, pengeluar tempatan, termasuk Susac, telah memenangi pingat dalam pertandingan di luar negara seperti di Croatia, peneraju serantau dalam sektor itu.

Seorang pengeluar di Bosnia malah telah memenangi pingat emas dalam Pertandingan Minyak Zaitun Dunia NYIOOC, salah satu yang paling berprestij di dunia, sejak lima tahun lalu.

“Zaitun memberikan hasil terbaik, jumlah polifenol tertinggi (molekul dengan sifat antioksidan), di pinggir Mediterranean, tempat kami berada,” kata Slavko Ramljak, yang mempunyai 1,300 pokok zaitun dan kilang.

“Kami tidak boleh membuat Mercedes, tetapi kami boleh menghasilkan minyak zaitun yang baik,” tambah lelaki berusia 70 tahun itu. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

India sandang jawatan Presiden G20, Majlis Keselamatan PBB

NEW DELHI, 1 DIS – India menyandang jawatan presiden G20 dan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) mulai hari ini, lapor Sputnik. G20 ialah forum antara kerajaan...
- Advertisment -