Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Rasuah: dua penjawat awam didakwa

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 11 APRIL – Dua orang penjawat awam telah didakwa di Mahkamah Majistret hari ini atas pertuduhan rasuah.

Timbalan Pendakwa Raya Suriana Radin dan Fitri Kiprawi telah mendakwa Timbalan Setiausaha Tetap (Perkhidmatan Awam, Kesejahteraan, Antarabangsa dan Media) di Jabatan Perdana Menteri, Haji Muhammad Suffian bin Haji Bungsu, yang pada masa dakwaan merupakan pengarah Radio Televisyen Brunei (RTB).

Dia dikatakan telah menerima sebuah kereta mewah daripada Jonathan Kho Chew Sen, yang bertugas sebagai Penolong Ketua Berita dan Hal Ehwal Semasa di RTB.

Jonathan Kho Chew Sen didakwa memberi kereta mewah itu sebagai rasuah kepada Haji Muhammad Suffian.

Biro Mencegah Rasuah (BMR) mendedahkan bahawa dakwaan itu berdasarkan siasatan mereka yang mendapati pada 17 Julai 2014, Haji Muhammad Suffian, 50, merupakan seorang pengarah ketika menerima kereta mewah Mercedes Benz C200 AMG Sports, yang dihadiahkan oleh Jonathan Kho Chew Sen, 45,  yang merupakan penolong ketua, sebagai balasan untuk mendapatkan kenaikan pangkat sebagai pemangku ketua.

Ketua Majistret, Pengiran Hajah Norismayanti binti Pengiran Haji Ismail tidak merekodkan pengakuan mereka dan menangguhkan kes kepada 25 April.

Kedua-dua defendan dibebaskan dengan jaminan mahkamah $10,000 atau dua penjamin tempatan.

Dalam hal ini, BMR mengambil kesempatan untuk mengingatkan para penjawat awam di semua peringkat bahawa perbuatan rasuah membawa hukuman penjara maksimum tujuh tahun dan denda $30,000 atau kedua-duanya sekali.

Kereta mewah yang dikatakan diberikan sebagai rasuah untuk mendapatkan kenaikan pangkat. – Gambar serahan BMR

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -