Friday, December 1, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Tak menyesal ceburi bidang percetakan mesra alam

  MALAYSIA – Zulhelmy Hamdan amat bersemangat sejak muncul naib juara Pertandingan Reka Batik Piala Seri Endon (kategori kraf tangan) untuk fabrik percetakan mesra alam dua bulan lalu.

  Memenangi trofi itu amat bermakna bagi belia Felda yang berpangkalan di Kulai, Johor, kerana ia berfungsi sebagai pengesahan bahawa beliau membuat pilihan yang tepat untuk berhenti daripada kerja sebagai juruteknik kanan demi mengejar impiannya.

  “Saya tidak pernah membayangkan bahawa saya akan membawa pulang anugerah berprestij ini. Saya gembira kerana saya telah mencapai impian saya. Saya berjaya mengaup hasil daripada usaha keras yang dicurahkan.

  “Saya gembira saya mengambil keputusan untuk menceburi bidang percetakan mesra alam. Rahsia kejayaan adalah melakukan sesuatu yang disukai dan jangan putus asa,” kata Zulhelmy yang lebih mesra disapa Ezry, 37, ketika ditemu bual di Felda Inas, Kulai baru-baru ini.

  Enam tahun lalu, Ezry berhenti kerja sebagai juruteknik di sebuah kilang di Senai, Johor untuk menceburi bidang perniagaan di rumah yang memfokuskan pada fabrik percetakan mesra alam.

  Ezry berazam untuk mengejar impiannya kerana yakin percetakan mesra alam mempunyai potensi besar sebagai alternatif kepada pewarna kimia. – ANN/The Star
  Ezry (dua dari kanan) dan Mezba (kanan) bergambar dengan anugerah Piala Seri Endon bersama rakan mereka. – ANN/The Star
  Antara beg yang dibuat oleh Ezry menggunakan kaedah percetakan mesra alam. – ANN/The Star
  Ezry berhenti kerja sebagai juruteknik kanan untuk menceburi perniagaan di rumah, memfokuskan kepada fabrik percetakan mesra alam. – ANN/The Star

  Rakan sekerjanya tidak memahami mengapa dia berhenti kerja yang tetap dan menceburi bidang percetakan fabrik.

  “Walaupun saya gembira bekerja di kilang, saya mahu mengembangkan kerjaya saya. Saya berumur awal 30an, dan gaji saya sebagai juruteknik tidak sampai RM3,000. Ramai orang berkata tiada masa depan dalam percetakan botani.

  “Ayah saya, seorang peneroka Felda, meninggal dunia pada 2016. Sebagai satu-satunya anak lelaki antara empat adik-beradik, saya memikul tanggungjawab untuk menjaga ibu dan adik-beradik saya. Satu-satunya cara adalah melengkapkan diri saya dengan kemahiran,” katanya.

  Memperkasakan belia

  Pada 2016, Ezry telah mendaftar untuk dua kursus – operasi perniagaan dan fesyen/reka bentuk – di sebuah kolej komuniti di Pasir Gudang, Johor.

  “Saya paling menggemari kursus fesyen/reka bentuk. Saya belajar banyak aspek rekaan, termasuk ilustrasi fesyen, teknologi fabrik, reka bentuk bantuan komputer dan jahitan. Salah satu subjek adalah botani dan percetakan mesra alam.

  “Saya mendapati kursus itu unik, terutamanya idea bagaimana daun dan bunga yang kaya dengan tanin membentuk corak, warna dan kesan pada kain. Berbekalkan sedikit pengetahuan dalam operasi perniagaan, saya mendapat inspirasi untuk memulakan perniagaan percetakan mesra alam di rumah saya,” jelas Ezry, yang juga melakukan batik canting (batik lukisan tangan).

  Beliau menerima beberapa geran daripada agensi kerajaan untuk memulakan perniagaannya, yang diasaskan bersama rakannya Mezba Hussalam pada 2017. Hari ini, Ezry menghasilkan baju, blaus dan tudung mapan menggunakan kapas, sutera dan linen. Dia menggunakan tumbuhan yang kaya dengan tanin seperti jambu batu, jati, mengkudu dan daun ceri Malaya untuk menghasilkan fabrik mapan, mendapatkan bahan segar dari kawasan kejiranannya.

  Ezry berkata dia berazam untuk memburu impiannya kerana yakin percetakan mesra alam mempunyai potensi besar sebagai alternatif kepada pewarna kimia. Dia merasakan timbulnya potensi besar dalam industri ini.

  “Mereka yang lebih mementingkan alam sekitar memberi penekanan yang lebih tinggi kepada pewarna semula jadi kerana ia menghasilkan pakaian yang mampan. Selain itu, ia mengurangkan risiko pencemaran kimia dalam air dan tanah,” katanya. Ezry menjalankan perniagaannya di bangunan sementara di belakang rumah ibunya. Beliau mempunyai 10 kakitangan tetap, termasuk ibu tunggal dan belia.

  “Dengan memberikan mereka pekerjaan, belia dan ibu tunggal boleh mempelajari sesuatu kemahiran. Inilah cara saya untuk mengembalikan kepada masyarakat,” kata Ezry, menambah ramai pelanggannya berasal dari Brunei dan Singapura.

  Beliau bekerjasama rapat dengan beberapa kilang di sekitar Johor Bahru untuk mengubah fabrik kanvas percetakan mesra alam kepada beg tangan, bekas pensel dan kasut. Selain berkongsi hasil kerjanya di Instagram, Ezry turut menyertai pameran dan bazar seperti yang dianjurkan oleh Kraftangan Malaysia.

  Beliau berharap lebih banyak agensi kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan akan mengambil lebih banyak inisiatif untuk mempromosikan pewarna semula jadi dan fabrik percetakan mesra alam.

  “Malaysia mempunyai banyak kraftangan tradisional, antaranya songket, batik, anyaman rotan dan ukiran kayu. Kini, kami mempunyai fabrik mapan. Oleh itu, agensi kerajaan perlu menganjurkan lebih banyak kursus berkaitan pewarna asli.

  “Paling penting, artis tempatan memerlukan sokongan daripada pengguna Malaysia untuk membeli kraf tempatan,” katanya. – ANN/The Star

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Reaktor gabungan nuklear eksperimen Jepun dirasmikan

  TOKYO, 1 DIS - Reaktor gabungan nuklear eksperimen terbesar di dunia yang sedang beroperasi dirasmikan di Jepun hari ini, sebuah teknologi pada peringkat awal...