Benar graduan mengajar, dapatkan kelayakan mengajar kemudian

HO CHI MINH CITY – Graduan dalam disiplin tertentu harus dibenarkan untuk mula mengajar dan mendapatkan kelayakan pedagogi mereka kemudian, dalam jangka masa yang ditetapkan, saran pegawai Ho Chi Minh City.

Cadangan yang dikemukakan kepada Kementerian Pendidikan dan Latihan baru-baru ini bertujuan untuk menangani keperluan serius guru di bawah program pendidikan baharu melalui mekanisme pengambilan khas.

Sehubungan itu, institusi pendidikan awam akan dibenarkan untuk menghubungkan, memindahkan dan menggunakan hak cipta program pendidikan antarabangsa dengan institusi pendidikan asing. Pelajar yang melengkapkan program ini dan lulus peperiksaan akhir akan dianugerahkan kedua-dua ijazah Vietnam dan antarabangsa.

Pentadbiran bandar juga meminta kebenaran untuk merangka dokumen mengenai mekanisme untuk menggerakkan sumber untuk membangunkan pelbagai jenis hubungan pendidikan dan tugas lain. Ia meminta jawatankuasa itu ditugaskan untuk menilai kandungan dan mengeluarkan rangka kerja untuk bahan pendidikan tempatan.

Bagi melaksanakan Program Pendidikan Am 2018, inisiatif baharu, HCM City mengesyorkan guru yang mempunyai ijazah sarjana muda dalam disiplin berkaitan termasuk sains komputer, muzik, seni halus dan bahasa asing kedua (Korea, Jepun, Cina, Perancis dan lain-lain) diambil melalui kontrak penggal atau sebagai pensyarah pelawat.

Pada masa ini, graduan tersebut tidak boleh diambil tanpa sijil latihan profesional dalam pedagogi atau tanpa pengalaman mengajar di institusi pendidikan am. Para graduan hendaklah dibenarkan memperoleh dan mengemukakan sijil berkaitan dalam latihan pedagogi dalam tempoh 12 bulan. Guru yang sedang mengajar mata pelajaran informatik dan seni di institusi pendidikan am dengan kelulusan sarjana muda dalam disiplin berkaitan, tetapi tidak mempunyai sijil latihan pedagogi juga boleh meneruskan kerja secara kontrak atau sebagai pensyarah pelawat.

Dalam kes ini, guru boleh melengkapkan sijil latihan profesional dalam pedagogi dalam tempoh 36 bulan dari tarikh mereka mula mengajar di bawah kontrak atau sebagai pensyarah pelawat. HCM City juga meminta kementerian pendidikan memastikan kakitangan perkeranian, bendahari, akauntan dan perubatan mencukupi di sekolah, memandangkan ramai yang mempunyai bilangan pelajar yang ramai.

Ia meminta kementerian mempertimbangkan untuk membenarkan Universiti Sai Gon mendaftarkan pelajar secara autonomi dalam disiplin latihan guru tertentu seperti informatik dan seni (muzik, seni halus) untuk memenuhi permintaan semasa. Universiti Sai Gon harus dibenarkan untuk menyediakan latihan pedagogi dalam jurusan bahasa termasuk Korea, Jepun, Cina dan Perancis untuk memenuhi permintaan guru program bahasa asing dan pendidikan am. – ANN/VNS