Inovasi barang terpakai sebagai kerjaya

Oleh Ye Zizhen

BEIJING – Di sebalik kedai terpakai di Guangzhou, wilayah Guangdong, terdapat kisah seorang lelaki yang membuat pilihan yang mungkin dianggap ramai sebagai pilihan hidup yang menakjubkan, lapor Ye Zizhen.

Daripada penampilan Wu Kaisi di tempat kerja dengan bermisai lebat, rambut panjang dan memakai kemeja-T serta berseluar pendek, awda mungkin tidak pernah meneka bahawa dia mempunyai kelayakan untuk menjadi seorang peguam.

Wu, dilahirkan pada tahun 1995 dan berasal dari wilayah Shanxi, dibesarkan dalam keluarga yang meletakkan harapan kerjaya yang agak tinggi untuknya, dan pada tahun 2016, dengan memegang ijazah sarjana muda dari sekolah undang-undang Universiti Teknologi China Selatan di Guangzhou, Guangdong, dia kelihatan baik dan berada di landasan yang tepat untuk memenuhi impian itu.

Tetapi di suatu tempat di sepanjang jalan, dia menemui apa yang dianggap oleh sesetengah orang sebagai sampah, dan dia terpaksa memutuskan laluan kerjaya yang akan dia ikuti. Mengumpul sampah menjadi pilihannya.

Sampah yang dimaksudkan ialah barangan terpakai yang dijualnya di kedainya di daerah Panyu di Guangzhou. Terdapat lebih daripada 100,000 barang yang telah dikumpulkannya dan beli dari dalam dan luar negara.

Pengumpul Wu Kaisi menjalankan kedai terpakai di Guangzhou, wilayah Guangdong, mempamerkan dan menjual kira-kira 100,000 barangan dari dalam dan luar negara. – ANN/China Daily

Di kedai terpakai Wu Kaisi, dia tegas dalam cara mengkategorikan barang yang dipamerkan dan memelihara barang dagangannya dengan baik. – ANN/China Daily
Antara barang yang terdapat di kedai terpakai Wu Kaisi. – ANN/China Daily
Kelihatan Wu Kaisi memperbaiki barang terpakai di kedainya. – ANN/China Daily

“Orang lain mungkin tidak memahami keseronokan yang saya rasai semasa mencari objek terpakai, tetapi dengan berbuat demikian saya telah menemui makna untuk hidup saya,” kata Wu.

Selepas tamat pengajian dari kolej enam tahun lalu, dia memilih untuk tidak bekerja dalam sektor perundangan, tetapi beralih kepada memuaskan minat sebenarnya iaitu mengumpul barangan terpakai dan kemudian membuka kedai untuk menyara hidup daripadanya. Sebut sahaja, dan Wu nampaknya memilikinya: tandas dan monumen yang pernah menandakan kubur, antara beberapa perkara yang ditawarkan.

“Saya memang mencari barangan di pasar lambak tempatan, tetapi kadangkala awda juga boleh menemui objek yang sangat menarik dalam tong sampah,” kata Wu. “Saya kadang-kadang menerima panggilan daripada orang yang meminta saya datang dan mengambil barang mereka yang tidak perlukan lagi, termasuk barangan milik orang yang telah meninggal dunia.”

Kali pertama dia pergi ke pasar lambak adalah di Guilin, wilayah autonomi Guangxi Zhuang, pada 2014, semasa dia masih menuntut di kolej, di mana dia membelanjakan 5 jiao (lebih kurang daripada AS$0.01 sen) untuk membeli botol kaca, katanya. Ia adalah perjalanan ke Amerika Syarikat (AS) yang membuatnya menyedari keindahan pasaran terpakai. Pada 2015, dari Mei hingga September, dia mengembara ke lebih daripada 20 bandar di AS, dan melawat banyak pasar lambak dan kedai terpakai. Dia mengatakan bahawa dia tidak membelanjakan satu sen untuk penginapan, tidur di taman, rumah kawan atau di kampus universiti.

“Saya mendapati mudah untuk mendapatkan maklumat tentang pasar lambak di AS, dan apabila melawat tempat itu, saya membeli banyak barang yang saya perlukan, seperti pakaian dan syampu,” ingat Wu, 27.

Wu, dilahirkan dalam keluarga biasa, kelas pekerja, telah mengikuti gaya hidup berjimat cermat sejak kecil. Selepas pulang dari AS, dia berkata, satu-satunya barang yang dia beli baru ialah pakaian dalamannya, dan dia telah menghabiskan masa berjam-jam menjelajah pasar lambak.

Sepanjang tiga minggu, dia telah menjalankan penyelidikan intensif untuk mencari 12 pasar sedemikian, termasuk pasar antik di Wenchang North Road Guangzhou, pasar menjual buku lama di Haizhu Road, pasar menjual alat elektronik terpakai di daerah Baiyun dan satu menjual barang runcit di Liwan daerah. Sebaik sahaja dia mengetahui lokasi berkenaan, dia berkata, dia mula melawat lokasi berkenaan hampir setiap hari.

“Saya telah berfikir untuk menyusun buku tentang pasar lambak di seluruh dunia,” katanya. “Ia bukan sahaja panduan geografi, tetapi lebih kepada karya antropologi, yang merangkumi sejarah pasaran juga.”

Industri terpakai sangat bermanfaat kepada bumi, mengurangkan pelepasan karbon dioksida sebanyak 1.6 juta tan metrik setahun, menurut IVL, sebuah institut penyelidikan alam sekitar Sweden. Walau bagaimanapun, pilihan kerjaya sedemikian, walaupun menguntungkan, jelas tidak sesuai untuk diterima oleh ibu bapa tradisional Wu. Nasib baik Wu, teman wanitanya Liao Shujun menyokongnya.

“Saya rasa dia cukup hebat untuk berpegang pada impiannya dan saya tidak rasa itu membazirkan bakatnya,” kata Liao. Wu tidak mempunyai kriteria yang ditetapkan untuk memilih apa yang dia beli, katanya, mahupun sebarang keutamaan dari segi bahan, sejarah atau reka bentuk.

“Keputusan saya untuk membeli sesuatu dibuat sebaik sahaja saya melihatnya,” katanya, sambil menambah dia menghargai saat “ingin” objek terpakai itu. “Sama ada ia boleh dijual pada harga yang baik, akhirnya, tidak begitu penting bagi saya.”

Wu telah menukar nama kedainya yang lebih seperti ruang pameran beberapa kali, yang nampaknya sesuai untuk kedai terpakai. “Saya sangat suka nama sekarang, Yongxu, yang bermaksud ‘bertahan untuk masa yang lama’,” katanya.

Antara koleksinya, sebungkus surat tulisan tangan yang ditemuinya di pasar lambak di Guangzhou telah meninggalkan kesan mendalam kepadanya. – ANN/China Daily