Pemuliharaan orkid liar di Tibet

LHASA – Daerah Metog di wilayah autonomi Tibet berusaha untuk memulihkan orkid liar dan meningkatkan kesedaran orang ramai tentang bunga yang elegan.

Lebih 300 orkid telah disumbangkan oleh penduduk perbandaran Drepung di daerah itu, kata kerajaan tempatan. Aktiviti itu ditaja bersama oleh biro perhutanan dan padang rumput daerah, perbandaran tempatan, pegawai desa dan Pusat Pemuliharaan ShanShui, sebuah NGO pemuliharaan alam sekitar.

Dikenali sebagai keluarga kedua terbesar angiosperma, orkid termasuk lebih daripada 20,000 spesies di seluruh dunia.

Tinjauan yang dilakukan oleh pusat pemuliharaan menunjukkan bahawa walaupun banyak orkid ditanam secara buatan, ramai orang masih meneruskan penanaman orkid liar di halaman rumah mereka.

“Dengan tekanan pengumpulan orkid liar yang semakin meningkat, alam sekitar telah terancam. Ini menjadikan perlindungan agak mendesak. Ia terancam teruk,” kata Zhao Xiang, pengarah pusat itu. Kira-kira 293 spesies orkid termasuk dalam senarai tumbuhan liar dilindungi utama negara yang dikeluarkan tahun lepas, Daripada jumlah itu, tujuh spesies dan keseluruhan genus Paphiopedilum disenaraikan sebagai tumbuhan liar dilindungi kelas pertama.

Terletak di kaki Himalaya, Metog ialah lokasi hangat biodiversiti global.

“Oleh kerana perbezaan ketinggian yang besar dan dengan banyak zon iklim dan tumbuh-tumbuhan yang berbeza, Metog mempunyai biosistem yang unik dan kaya,” kata Zhao, sambil menambah bahawa kawasan itu menyediakan keadaan yang menggalakkan untuk pertumbuhan dan pembiakan orkid.

Metog adalah antara sembilan daerah di China yang mempunyai spesies orkid yang paling banyak. – ANN/China Daily

Kelihatan seorang pekerja mengikat orkid pada sebatang pokok di dalam hutan di daerah Metog, wilayah autonomi Tibet. – ANN/China Daily