Tuesday, August 9, 2022
29.7 C
Brunei

Robot kecil rawat gangguan otak

-

LOS ANGELES – Menghantar robot kecil jauh di dalam tengkorak manusia untuk merawat gangguan otak telah lama menjadi bahan fiksyen sains tetapi ia tidak lama lagi akan menjadi kenyataan, menurut syarikat pemula di California.

Bionaut Labs merancang ujian klinikal pertamanya ke atas manusia dalam masa dua tahun sahaja untuk robot kecil suntikannya, yang boleh dipandu dengan teliti melalui otak menggunakan magnet.

“Idea robot mikro muncul sebelum saya dilahirkan,” kata pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Michael Shpigelmacher.

“Salah satu contoh yang paling terkenal ialah buku oleh Isaac Asimov dan filem yang dipanggil Fantastic Voyage, di mana kru saintis dalam kapal angkasa kecil masuk ke dalam otak, untuk merawat pembekuan darah.”

Sama seperti telefon bimbit kini mengandungi komponen yang sangat berkuasa yang lebih kecil daripada sebutir beras, teknologi di sebalik robot mikro “yang pernah menjadi fiksyen sains pada tahun 1950an dan 60an” kini “fakta sains,” kata Shpigelmacher.

Simulasi menunjukkan bagaimana Bionaut boleh digunakan untuk menghancurkan sista (diwakili oleh bola berisi cecair biru) dalam otak kanak-kanak dengan penyakit yang jarang berlaku. Sementara gambar sisipan menunjukkan robot mikro Bionaut – AFP
Jurutera robotik Priyanka Bhovad menggunakan robot perubatan mikro kawalan jauh yang dipanggil Bionaut untuk menunjukkan bagaimana robot itu boleh digunakan untuk menghancurkan sista di otak kanak-kanak dengan penyakit yang jarang berlaku dalam demonstrasi modaliti perubatan baharu yang sedang dibangunkan. – AFP

“Kami mahu mengambil idea lama itu dan mengubahnya menjadi kenyataan,” kata saintis berusia 53 tahun itu kepada AFP semasa lawatan ke pusat penyelidikan dan pembangunan syarikatnya di Los Angeles.

Bekerjasama dengan institut penyelidikan Max Planck yang berprestij di Jerman, Bionaut Labs memutuskan menggunakan tenaga magnet untuk menggerakkan robot berbanding teknik optik atau ultrasonik kerana ia tidak membahayakan tubuh manusia.

Gegelung magnet diletakkan di luar tengkorak pesakit disambungkan ke komputer yang boleh menggerakkan robot mikro dari jauh dan halus ke bahagian otak yang terjejas, sebelum mengeluarkannya melalui laluan yang sama.

Keseluruhan radas mudah diangkut, tidak seperti MRI, dan menggunakan 10 hingga 100 kali lebih sedikit tenaga elektrik. Dalam simulasi yang ditonton AFP, robot itu silinder logam hanya beberapa milimeter panjang, dalam bentuk peluru kecil perlahan-lahan mengikut trajektori yang telah diprogramkan melalui bekas isian gel, yang meniru ketumpatan otak manusia.

Sebaik sahaja ia menghampiri kantung berisi cecair biru, robot itu digerakkan dengan pantas seperti roket dan menembusi kantung dengan hujungnya yang runcing, membolehkan cecair mengalir keluar.

Pencipta berharap dapat menggunakan robot itu untuk menembusi sista berisi cecair di dalam otak apabila ujian klinikal bermula dalam dua tahun. Jika berjaya, proses itu boleh digunakan untuk merawat Sindrom Dandy-Walker, kecacatan otak yang jarang berlaku yang menjejaskan kanak-kanak.

Penghidap penyakit kongenital boleh mengalami sista sebesar bola golf, yang membengkak dan meningkatkan tekanan pada otak, mencetuskan pelbagai keadaan neurologi yang berbahaya.

Bionaut Labs telah pun menguji robotnya pada haiwan besar seperti biri-biri, dan “data menunjukkan bahawa teknologi itu selamat untuk kita” manusia, kata Shpigelmacher.

Jika diluluskan, robot boleh menawarkan kelebihan utama berbanding rawatan sedia ada untuk gangguan otak.

“Hari ini, kebanyakan pembedahan otak dan campur tangan otak terhad kepada garis lurus, jika awda tidak mempunyai garis lurus ke sasaran, awda tersekat, awda tidak akan sampai ke sana,” kata Shpigelmacher.

Teknologi robot mikro “membolehkan awda mencapai sasaran yang tidak dapat dicapai, dan mencapainya berulang kali dalam trajektori yang paling selamat,” tambahnya.

Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) Amerika Syarikat tahun lepas telah memberikan kelulusan Bionaut Labs yang membuka jalan kepada ujian klinikal untuk merawat Sindrom Dandy-Walker, serta glioma malignan, tumor otak kanser yang sering dianggap tidak boleh beroperasi.

Dalam kes kedua, robot mikro akan digunakan untuk menyuntik ubat anti-kanser terus ke dalam tumor otak dalam ‘tindakan pembedahan’.

Kaedah rawatan sedia ada melibatkan serangan seluruh badan dengan ubat, yang membawa kepada potensi kesan sampingan yang teruk dan kehilangan keberkesanan, kata Shpigelmacher.

Robot mikro juga boleh mengambil ukuran dan mengumpul sampel tisu semasa berada di dalam otak.

Bionaut Labs yang mempunyai kira-kira 30 pekerja telah mengadakan perbincangan dengan rakan kongsi untuk penggunaan teknologinya untuk merawat keadaan lain yang menjejaskan otak termasuk Parkinson, epilepsi atau strok.

“Untuk pengetahuan yang terbaik, kami adalah usaha komersial pertama” untuk mereka bentuk produk jenis ini dengan “jalan yang jelas ke ujian klinik,” kata Shpigelmacher.

“Tetapi saya tidak fikir kita akan menjadi satu-satunya… Bahagian ini semakin panas.” – AFP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -