Friday, December 2, 2022
23.8 C
Brunei

-

Serlah kreativiti dalam pelbagai bentuk seni

MALAYSIA – Kreativiti wujud dalam pelbagai bentuk di Malaysia yang memiliki pelbagai budaya.

Ini terbukti pada Colour of Essence Art and Craft Exhibition yang diadakan di Pulau Pinang di mana 10 artis Malaysia mempersembahkan karya terbaik mereka daripada bentuk seni tradisional kepada tafsiran yang lebih kontemporari.

Pameran yang diadakan di Gurney Paragon Mall, George Town, Pulau Pinang, selama tiga hari itu dianjurkan oleh Sculptors Artists Carvers Haven (SACHS) Malaysia.

Presidennya Jason Lim berkata mereka mahu membawa pencinta seni dan artis bersama untuk belajar antara satu sama lain dan, pada masa sama, memupuk minat orang ramai dalam pelbagai bentuk seni.

“Setiap orang cantik dengan cara tersendiri, sama seperti seni yang kami hasilkan. Jadi daripada bersaing sesama kita, lebih baik berkembang bersama,” kata Lim pada perasmian persembahan itu.

Asni menunjukkan salah satu pasunya yang diperbuat daripada surat khabar lama. – ANN/The Star
Zul Faizal (kanan) menjelaskan mengenai keunikan pedang Damsyiknya kepada pengunjung. – ANN/The Star
Mohd Jufry Yusoff menggembirakan mereka yang hadir dengan persembahan wayang kulit dan menunjukkan kepada tetamu bagaimana wayang kulit itu dibuat dan dianimasikan. – ANN/The Star
Yunizam (kiri) memberi penjelasan kepada timbalan pengarah Tourism Malaysia wilayah utara, Siti Hajar Mohd Yunus dan Pengarah Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia Pulau Pinang Yusri Gulam semasa perasmian pameran berkenaan. – ANN/The Star
Kenny Loh generasi kelima Peranakan mempamerkan kebaya Nyonya dan kasut manik dari label fesyennya. – ANN/The Star

Beliau menggesa orang ramai dan agensi kerajaan untuk terus menyokong bakat baharu. Dia kemudiannya memberi tetamu beberapa pandangan tentang arca ekspresifnya, beberapa daripadanya diperbuat daripada kayu berusia berabad-abad dan menggabungkan elemen lain seperti batu, logam, kaca dan resin epoksi.

Turut dipamerkan ialah pasu, bakul dan barangan hiasan lain karya Asni Othman yang nampaknya dibuat daripada rotan pada pandangan pertama tetapi sebenarnya dibuat daripada surat khabar lama.

“Saya mempunyai banyak surat khabar lama di rumah. Jadi pada suatu hari, saya menggulung halaman menjadi helaian panjang dan menganyamnya bersama-sama.

“Selepas lapisan lakuer, helaian mengeras ke dalam bentuk akhir.

“Pada asasnya, apa sahaja yang awda boleh anyaman dengan rotan, awda juga boleh lakukan dengan surat khabar lama,” kongsi Asni.

Kenny Loh, generasi kelima Peranakan, mempamerkan kebaya Nyonya dan kasut manik dari label fesyennya. Bekas pakar pemakanan, dia menukar kerjaya untuk memelihara warisan keluarganya.

“Saya berasa terpanggil kerana sangat sedikit orang yang mahu meneruskan kraf ini hari ini kerana awda perlu dilahirkan dalam budaya untuk memahami warna dan motif.

“Kepingan ini semakin diterima di seluruh dunia dan saya mempunyai pelanggan dari Eropah dan Amerika,” kata Loh.

Sementara itu, Zul Faizal menunjukkan ketajaman pisau dan pedang keluli Damsyiknya dengan menghiris kertas. Setiap pisau ditempa daripada ratusan lapisan keluli.

Proses itu mencipta corak jalur dan mottling yang tersendiri dan juga menghasilkan kekuatan dan ketajaman di mana kualiti yang menjadikan bilah keluli Damsyik sangat dihargai sejak zaman purba.

“Saya bermula dengan tempa gas yang dibina di rumah dan belt grinder DIY.

“Saya melalui banyak percubaan dan kesilapan untuk mencari kombinasi terbaik,” katanya.

Mohd Jufry Yusoff menggembirakan mereka yang hadir dengan persembahan wayang kulit dan menunjukkan kepada tetamu bagaimana wayang kulit itu dibuat dan dianimasikan.

Peserta lain pameran itu ialah pembuat produk untuk anak damit, Noor Hamisa Mohammad Desa, penyulam Khairiyah Ghazali, pelukis pisau palet Koh Teng Huat, pengukir kayu Yunizam Yahaya dan pembuat seramik Dr Shamsu Mohamad.

Pada majlis itu, Lim, Loh, Yunizam, Koh dan Shamsu menerima Anugerah Sarjana Kraf Malaysia 2022 oleh timbalan pengarah Tourism Malaysia wilayah utara, Siti Hajar Mohd Yunus.

Turut hadir Pengarah Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia Pulau Pinang Yusri Gulam, Pengarah Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara Pulau Pinang Shapee Che Embi dan Ketua Komunikasi Pemasaran Gurney Paragon Mall Loo Ai Leen. – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

India sandang jawatan Presiden G20, Majlis Keselamatan PBB

NEW DELHI, 1 DIS – India menyandang jawatan presiden G20 dan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) mulai hari ini, lapor Sputnik. G20 ialah forum antara kerajaan...
- Advertisment -